8 березня в Україні

 Історія виникнення: марш за права текстильниць чи протест повій

Корені цього свята сягають середини ХІХ століття. Саме 8 березня 1857 року у Нью-Йорку відбувся так званий "марш каструль". Робітниці-текстильниці виступили з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці та 10-годинного робочого дня замість 16-годинного.

Щоправда, існує й інша версія причин цих протестів. Начебто, протестували не текстильниці, а нью-йоркські повії, які вимагали виплатити зарплату матросам. Моряки користувалися послугами секс-працівниць, а заплатити не мали чим. Також повії вимагали створити власну профспілку і визнати їх представниками сфери послуг.



Що б там не було, а боротьба за права жінок розгорталася по обидва береги Атлантики. Крім того, великою популярністю серед робітничих мас користувалися соціалістичні погляди.

У 1908 і 1909 роках в цей день у США відбулися масштабні мітинги, на яких жінки вимагали рівних з чоловіками прав, зокрема  виборче право. Соціалістична партія Америки оголосила 28 лютого 1909 року першим Міжнародним днем жінок.

Ідею встановлення свята запропонувала Клара Цеткін на Міжнародній жіночій конференції у серпні 1910 року. У 1914 році 8 березня святкували одночасно в восьми країнах: США, Великій Британії, Австрії, Данії, Німеччині, Нідерландах, Росії і Швейцарії. У перші роки свого існування жінки проводили свято на мітингах та акціях протесту. Особливо, з початком Першої світової війни, у межах руху за мир.

Урок історії


Немає коментарів:

Дописати коментар