14 лютого - День святого Валентина

 

Історія свята

Історія Дня закоханих така ж суперечлива, як і ставлення до цього свята. Якщо уважно вивчити легенди про походження Дня Валентина, помітите певні не співпадіння. Одна версія запевняє, що Валентин був єпископом із італійського міста Терни, де мешкав у ІІІ столітті, друга  що Валентином звали священника та лікаря, котрий вивчав природничі науки та жив у Римі. Третій святий на ім'я Валентин мешкав у Єгипті дещо раніше  у ІІ столітті. Всі троє дійсно жили в ті часи; перший та другий були поховані на одному цвинтарі в Римі, про третього майже немає інформації, окрім того, що він був одним із кандидатів на пост Папи Римського.

Легенда про святого Валентина стверджує, що під час правління імператора Клавдія ІІ жив молодий, симпатичний та дуже добрий священник, який мирив пари, що посварилися, допомагав складати романтичні послання, а до того ж таємно вінчав закоханих, попри заборону імператора. Клавдій вважав, що легіонери мають перш за все думати про імперію та військові походи. А легіонери хотіли кохати та дбати не про імперські плани, а про свої родини. Завдяки Валентину вони таємно одружувалися. Священника заарештували та стратили, але напередодні він встиг відправити листа доньці наглядача, в яку закохався. Цей лист і став прообразом сучасної валентинки. За ще однією версією, донька тюремника була сліпою, а Валентин завдяки своїм медичним знанням зцілив її.

14 лютого стало Днем святого Валентина у 496 році за наказом Папи Римського.


Традиції Дня святого Валентина в різних країнах

В Японії на День Валентина дівчата дарують хлопцям домашній шоколад і шоколадні цукерки. Дарувати покупний шоколад вважається непристойним - його обов'язково потрібно розтопити вдома і приготувати своє частування. Ця традиція так прижилася, що багато жінок дарують чоловікам шоколад з ввічливості, а не для вираження почуттів - колегам, начальникам і одногрупникам.

У Франції заведено дарувати дорогоцінні прикраси і писати любовні вірші. В США у цей день закохані дарують один одному коробку цукерок у формі серця, де повинні бути білі і червоні цукерки. В Данії валентинки роблять у формі паперової сніжинки, а всередину вкладають проліски. 

В Естонії у цей день вшановують не тільки романтичну любов, а й сімейну. Валентинки та подарунки дарують членам сім'ї, друзям і колегам. На Філіппінах свято відзначають цілий тиждень - гуляють весілля, влаштовують фотосесії та застілля. Бідні молодята можуть влаштувати весілля в цей період безкоштовно за рахунок місцевого самоврядування.



 Мультфільми для дітей про кохання


Немає коментарів:

Дописати коментар